Egipt
Wakacje w Egipcie oznaczają nurkowanie w Morzu Czerwonym, starożytne zabytki oraz ciepłą zimę.
Wszystko o Egipcie

8 dni z1 161 zł
Hurghada
od 1 161 zł
Cała Hurghada El Gouna od 1 971 zł Makadi Bay od 1 581 zł Safaga od 1 421 zł Sahl Hasheesh od 2 321 zł Soma Bay od 1 251 zł
Marsa Alam
od 1 481 zł
Cały Marsa Alam Marsa Alam North od 1 481 zł Marsa Alam South od 1 561 zł
Wakacje w Egipcie - wszystko co musisz wiedzieć
Wakacje w Egipcie, kuszą starożytnymi zabytkami, ciepłą pogodą i możliwością nurkowania w Morzu Czerwonym również w zimie. To kierunek, gdzie idealnie połączysz odpoczynek i rozrywkę dla wszystkich. W wielu hotelach dostępne są baseny ze zjeżdżalniami lub aquparkami, które zapewnią wymarzone wakacje dla dzieci!
DZIEJE EGIPTU
Cywilizacja Egiptu należy do najstarszych na świecie. Przez ponad 3000 lat do podboju rzymskiego w I w. p.n.e. krajem rządziło 30 dynastii. Dzieje kraju faraonów zostały podzielone przez historyków na kilka okresów.
Okres prehistoryczny kończy się ok. 2850 r. p.n.e., kiedy władca Egiptu Menes zjednoczył w jedno państ wo Egipt Dolny (tereny delty) i Egipt Górny (Memfi s-Sy ene) ze stolicą w Memfi s oraz założył I dynastię. Dzie je starożytnego Egiptu dzielone są na Stare Państ wo (ok. 2850-2052 r. p.n.e.: czas budowy piramid w Gizie, rozwój nauki, sztuki i literatury), Średnie Państwo (2052- 1570 r. p.n.e.: Nefeokres rozwoju handlu i rzemiosła) i Nowe Państwo (ok. 1574-1085 r. p.n.e.: szczytowy okres potęgi, budowa świątyń w Tebach - obecny Karnak i Luksor oraz nekropolii w Dolinie Królów.
W 332 r. p.n.e. Egipt został podbity przez Aleksandra Wielkiego i stał się jedną z prowincji tego władcy. Po jego śmierci powstała tam monarchia hellenistyczna Ptolemeuszów. W 30 r. p.n.e. August pokonał ostatnią z władczyń egipskich Kleopatrę VII i wcielił jej państwo jako prowincję cesarską do imperium rzymskiego. Po 395 r. n.e. schrystianizowany Egipt znalazł się w granicach cesarstwa wschodnio-rzymskiego, następnie Bizancjum. W 641 r. kraj podbili Arabowie, którzy narzucili islam i rozpoczęli arabizację ludności. W 1517 r. państwo zostało podbite przez Turków osmańskich - nastąpił regres w rozwoju gospodarczym i kulturalnym kraju.
Od połowy XVIII w. Egipt stał się obiektem zainteresowania i rywalizacji Francji i Wielkiej Brytanii. W 1798 r. nastąpiła inwazja wojsk Napoleona I na Egipt i ich kapitulacja wobec połączonych sił brytyjsko-tureckich. W 1805 r. gubernatorem osmańskim w Egipcie został Muhammad Ali, który rządził do 1849 r. Przeprowadzał on liczne reformy na wzór europejski, zmodernizował gospodarkę, uniezależnił kraj od Turcji. Lekkomyślna polityka i rozrzutność jego następców spowodowały zadłużenie państwa. W 1869 r. otwarto Kanał Sueski. Trudności gospodarcze doprow adziły do odsprzedania egipskich udziałów w kanale Anglikom.
W 1876 r. doszło do ustanowienia francusko-brytyjskiej kontroli nad finansami kraju. W 1881 r. wybuchło narodowe powstanie Urabiego Paszy przeciwko europejskim rządom, stłumione przez wojska brytyjskie, które rozpoczęły okupację Egiptu. Od 1914 r. Egipt stał się oficjalnym protektoratem brytyjskim. W 1922 r. Wielka Brytania jednostronnie proklamowała zniesienie protektoratu i przyznanie Egiptowi formalnej niepodległości jako monarchia konstytucyjna. Sułtan Fu’ad I przyjął tytuł króla, Brytyjczycy zastrzegli sobie jednak m.in. prawo do kontrolowania Kanału Sueskiego, polityki wewnętrznej i zagranicznej oraz obrony Egiptu. W 1936 r. podpisano traktat kończący brytyjską okupację wojskową. W czasie II wojny światowej Egipt stał się bazą wojsk alianckich. Został członkiem - założycielem ONZ i Ligi Państw Arabskich (LPA, z siedzibą w Kairze). W 1952 r. organizacja Wolnych Oficerów obaliła króla Faruka, a władzę objął generał Muhammad Nagib, który został pierwszym prezydentem kraju. W 1954 r. został obalony przez pułkownika Gamala Abdel Nasera. Za jego rządów znacjonalizowano Kanał Sueski, co spowodowało nieudaną interwencję Wielkiej Brytanii, Francji i Izraela, pragnących odzyskać dawne wpływy. Po tzw. wojnie sześciodniowej z Izraelem, Egipt utracił Synaj. Następcą Nasera został Anwar el-Sadat, który zerwał więzi z ZSRR, i dążył do utrzymania przyjaznych stosunków z Zachodem. W 1979 r. zawarł on układ pokojowy z Izraelem (Egipt odzyskał w ten sposób Synaj), co spowodowało jednak dziesięcioletnią izolację Egiptu wśród państw arabskich. Po jego śmierci w 1981 r. prezydentem został M.H. Mubarak, który doprowadził do poprawy stosunków z innymi krajami arabskimi i normalizacji stosunków z ZSRR.
W polityce zagranicznej Egipt konsekwentnie zabiegał o doprowadzenie do wielostronnych rozmów pokojowych izraelsko-arabskich i rozwiązania problemu Palestyńczyków. W kolejnych wyborach 1993, 1999 i 2005 r. zwyciężył Mubarak, który w polityce zagranicznej dążył do stabilizacji i równowagi między wpływami Zachodu, a muzułmańskimi fundamentalistami. W 2011 r. masowe protesty skierowane przeciwko jego autorytarnym rządom doprowadziły do rewolucji i odsunięcia go od władzy. Władzę przejęła Najwyższa Rada Sił Zbrojnych, a prezydentem kraju został Abdel Fattah el-Sisi.
EGIPSKA KUCHNIA - Bi lhana łiszifa - smacznego!
Kuchnia egipska to mieszanka tradycji kulinarnych z wielu krajów łącząca przede wszystkim tradycje Bliskiego Wschodu i krajów śródziemnomorskich. Na egipskim talerzu poczujemy więc wpływy Libanu, Syrii, Turcji, Grecji, Francji, Włoch, ale też Sudanu czy dalekich Indii. Do swoich dań Egipcjanie nie żałują przypraw i doprawiają je dużą ilością cebuli, kuminu, czosnku, kurkumy, kolendry, sezamu, pietruszki i mięty.
Ze względu na islam Egipcjanie nie jedzą wieprzowiny i nie piją alkoholu. Nie ma to jednak wpływu na różnorodność egipskiej kuchni. Na tych, którzy lubią mięso czeka np. kurczak, jagnięcina czy baranina podawane w różnych odsłonach. Także przysmaki z ryb i owoców morza mają szczególne miejsce w egipskim menu, wśród których spotkamy często grillowaną barwenę, leszcza, okonia, a także krewetki, homary i kalmary. Egipcjanie spożywają zazwyczaj trzy posiłki: śniadanie, lunch oraz kolację. Tradycyjną częścią posiłków jest egipski chleb pełnoziarnisty pieczony na otwartym płomieniu - aish baladi lub jego klasyczna wersja - pita. Wśród owoców królują banany, pomarańcze, figi i guawa.
Mieszkańcy Egiptu regularnie popijają kawę i herbatę (shay) - liście herbaty gotowane są w czajniczku z dużą ilością cukru. W wyjątkowo gorące dni warto sięgnąć po herbatę miętową lub karkade czyli serwowany na ciepło lub na zimno napój z hibiskusa. Tutejsza kawa (ahwa) naprawdę stawia na nogi! Jest mocna, słodka i często z dodatkiem kardamonu lub cynamonu.
EGIPSKIE SŁODKOŚCI
Lubisz słodycze? To się dobrze składa! Egipt jest prawdziwym rajem dla miłośników łakoci. Desery są tu bardzo słodkie, a ich częstym składnikiem są migdały, orzechy i rodzynki. Jednym z popularniej szych jest basbusa czyli ciastko posypane orzechami, które przyrządzane jest z kaszki mannej nasączonej miodem, a także omm ali (umm ali) czyli maczane w gorącym mleku słodkie ciasto z orzechami i rodzynkami. Warto spróbować także tutejszej baklawy. Naszym „numerem jeden” jest kunafa czyli ciasto nadziewane gęstą śmietaną, serem ricotta lub kremem i orzechami. Pycha!
TOP POTRAWY, KTÓRYCH TRZEBA SPRÓBOWAĆ W EGIPCIE
- Foul (full): specjalnie przyrządzony bób w postaci brązowej masy z dodatkiem soku cytrynowego, soli, oliwy, kuminu, natki pietruszki i czosnku.
- Taameja (falafel): wyglądem przypomina nasze kotlety mielone, jednak zamiast mięsa używa się tu zmielony bób, ciecierzycę lub fasolę. Zmieszana z pietruszką, szczypiorkiem, kolendrą oraz porem smażona jest na głębokim tłuszczu.
- Kushari: bardzo popularne danie, które potwierdza, że makaron pasuje do ryżu. Składa się z makaronu, soczewicy, ryżu i ciecierzycy z dodatkiem kuminu, smażonej cebuli i czosnku. Wszystko polane jest gęstym, gorącym sosem pomidorowym lub czosnkowym.
- Molo heja (molok hia): zupa jarzynowa przyrządzana z rośliny o tej samej nazwie, która jest nie tylko źródłem witamin, ale podobno też afrodyzjakiem!
- Mahshi: wszystkie jej rodzaje składają się z farszu robionego z ryżu i mięsa wołowego z dodatkiem licznych przypraw. Taką mieszanką najczęściej faszeruje się liście winogron lub kapusty, ale też małe cukinie, bakłażany, ziemniaki lub paprykę.
- Tahina: pasta z sezamu z dodatkiem soku z cytryny, kuminu i soli.
- Harisa: pasta przygotowana z pomidorów z dodatkiem dużej ilości aromatycznych przypraw, jajek i cebuli. Każda gospodyni ma swój unikatowy rodzinny sposób jej przyrządzania.
- Babaganug (baba ghanoush): tahina z pieczonym, a poźniej zmielonym bakłażanem, czosnkiem i natką pietruszki.
- Kofta egipska: potrawa przygotowana z mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego, cebuli, jajek, posiekanej pietruszki i aromatycznych przypraw, pieczona na rożnie.
Tabula : tradycyjna arabska sałatka na bazie kaszy
kuskus z warzywami.
PAPIRUS
Słowo papirus pochodzi od łacińskiej nazwy rośliny „Cyperus Papyrus”. Odegrał kluczową rolę w rozwoju starożytnej cywilizacji, ponieważ produkował wysokiej jakości materiał do pisania. Papirus był charakterystyczną rośliną w Dolnym Egipcie, w dorzeczu Nilu. Włókna papirusu można też wykorzystać do produkcji np. łodzi, sandałów, koszy, mat, pudełek, lin czy zatyczek do butelek. Papirus jest też ciekawą pamiatką z wakacji. Te oryginalne, z pieczątką lub certyfikatem kupimy tylko w specjalnych sklepach.
TOP 10 NAJLEPSZE MIEJSCA DO NURKOWANIA
Wizytówką Egiptu są fantastyczne rafy koralowe, które należą do najpiękniejszych na świecie. Tworzy je około 200 gatunków koralowców, w których żyją dziesiątki gatunków bezkręgowców, ponad 1200 gatunków ryb, rekiny, żółwie i delfiny. Na nurków czekają też tejemnicze wraki statków, które są także częstym celem podwodnych wypraw.
- Elphistone Reef: leży 12 km od Abu Dabbab. Średnia głębokość wynosi około 20 m, można tu dotrzeć łodzią i snurkować. W najgłębszym miejscu, według miejscowej legendy, znajduje się sarkofag nieznanego faraona.
- Brothers Island: jedno z najpiękniejszych miejsc do nurkowania, odpowiednie dla zaawansowanych i doświadczonych nurków, gdyż zwłaszcza w sezonie letnim, jest tu dużo ryb i drapieżników.
- Abu Dabbab: około 30 km na północ, na skraju obszaru hoteli Marsa Alam. Rafy koralowe mają tu charakterystyczny kształt podkowy i słynąz występowania rzadkich dużych żółwi i diugoni.
- Daedelus Reef: około 96 km od Marsa Alam. Średnia głębokość wynosi około 25 m i jest oznaczona przez latarnię morską dla statków. Miejsce to znane jest dzięki wielu rzadkim gatunkom ukwiałów.
- Satayah (Dolphin Reef): średnia głębokość około 18 m, miejsce popularne dzięki delfinom.
- Abu Galawa: wraki statków stały się tu domem dla lokalnej fauny i fory.
- Zabargad: wyspa otoczona przez koralowce i kilka wraków. Mówi się również, że była wykorzystywana przez starożytnych Egipcjan do przechowywania skarbów.
- Shaab Samadai: laguny utworzone przez rafy koralowe. Popularne miejsce, gdzie delfiny uczą swoje młode polować na ryby.
- Shark and Yolanda Reef: kultowe miejsce nurkowe na półwyspie Synaj - koralowe ogrody, wrak, tysiace ryb, w tym ławice plataksów i tuńczyków.
- Shaab El Erg: licząca 5 km rafa w kształcie podkowy pomiedzy Hurghadą a El Gouną. W jej okolicach, w lagunie można spotkać wędrujące delfiny butlonose.
ORIENTACYJNE CENY
- Woda: 0,44 $
- Pizza: 3,50 $
- Podstawowe menu: 10,00 $
- Kawa: 0,88 $
- Cola: 0,40 $
- Sałatka: 2,50 $
- Kanapka: 3,00 $
- Wino (w restauracji): 15,00 $
- Piwo: 1,50 $ - Lody: 2,00 $
Warunki wjazdowe
Paszport
W PIGUŁCE
- Powierzchnia kraju
- 1 001 450 km2
- Ludność
- ok 105 milionów
- Stolica
- Kair
- Język
- arabski
- +1 h
- 220 V
Prognoza tygodniowa
- czwartek, Cz 22. 05. 2025
19°C
- piątek, Pt 23. 05. 2025
37°C
- sobota, Sb 24. 05. 2025
39°C
- niedziela, Nd 25. 05. 2025
40°C
- poniedziałek, Pn 26. 05. 2025
42°C
Warunki wjazdowe
Paszport
W PIGUŁCE
- Powierzchnia kraju
- 1 001 450 km2
- Ludność
- ok 105 milionów
- Stolica
- Kair
- Język
- arabski
- +1 h
- 220 V
Prognoza tygodniowa
- czwartek, Cz 22. 05. 2025
19°C
- piątek, Pt 23. 05. 2025
37°C
- sobota, Sb 24. 05. 2025
39°C
- niedziela, Nd 25. 05. 2025
40°C
- poniedziałek, Pn 26. 05. 2025
42°C