Bułgaria
Bułgaria to nie tylko plaże, to ponad trzy tysiące lat cywilizacji, bogata kultura, unikatowe zabytki, słynna kuchnia i znakomite wina.
Wszystko o Bułgarii

8 dni z1 471 zł
Wakacje w Bułgarii - wszystko co musisz wiedzieć
Bułgaria to kilometry szerokich, piaszczystych plaż, słoneczna pogoda, wspaniałe krajobrazy, słodki zapach róż w osłoniętych górskimi masywami dolinach, smak nagrzanych słońcem winogron, tajemnicza atmosfera ukryta wśród gór starych monastyrów i krytych czerwoną dachówką bałkańskich domów w Wielkim Tyrnowie, Nessebarze czy Sozopolu.
BUŁGARSKIE WINA
Uprawa winorośli ma długą tradycję w Bułgarii. Jej początki sięgają starożytności. Wino jest nadal jednym z najbardziej popularnych napojów alkoholowych w Bułgarii i jest ważnym towarem eksportowym. Warunki geograficzne z wilgotnym i stosunkowo ciepłym klimatem sprzyjają uprawie winogron. Bułgarskie winnice produkują rocznie 4 mln hektolitrów wina. Dziś bułgarskie wina przeżywają renesans, a ich jakość może konkurować z winami z Francji, Włoch czy Hiszpanii. Główne odmiany uprawiane w Bułgarii to Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc, Chardonnay i Gewurztraminer.
BUŁGARSKA KUCHNIA - PRIYATEN APETIT - SMACZNEGO!
Kuchnia bułgarska jest smaczna i wyjątkowo różnorodna a na jej kształt ogromny wpływ miały sąsiadujące kraje takie jak Turcja czy Grecja, ale też Bliski Wschód, Włochy i Węgry. Znajdziemy w niej zarówno bogactwo świeżych owoców, warzyw oraz ziół, jak i aromatycznych mięs i owoców morza. Taka kompozycja sprawia, iż każdy turysta znajdzie na bułgarskim stole coś dla siebie.
Kuchnia bułgarska jest pożywna, ale lekka. Potrawy są najczęściej gotowane na parze, duszone lub zapiekane. Mięsa z kolei często są grillowane, rzadko spotyka się smażone potrawy. W kuchni bułgarskiej bardzo popularna jest oliwa z oliwek, ocet, czosnek, lokalne przyprawy, jogurt i słony biały ser z mleka krowiego lub owczego. Co ciekawe, Bułgarzy jedzą również spore ilości chleba podawanego nawet do obiadu z ziemniakami w roli głównej.
Istotny dla Bułgarów jest fakt wspólnego biesiadowanie przy stole. Posiłki jada się w gronie rodziny lub znajomych, więc porcje serwowane w regionalnych restauracjach są dosyć duże, przeznaczone praktycznie dla dwóch osób.
JOGURTOWY SEKRET
W 1905 roku bułgarski mikrobiolog Stamen Grigorov odkrył bułgarską odmianę bakterii (Lactobacillus Bulgaricus), której do dziś używa się przy produkcji jogurtów na całym świecie. Szacuje się, że jogurty o bułgarskim rodowodzie spożywa nawet 2 miliardy osób rocznie! Przypisuje się im niezwykłe właściwości uzdrawiające i odmładzające. Bułgarzy używają ich praktycznie do wszystkiego - jako orzeźwiający napój z wodą i lodem, mleczną przekąskę czy przyprawę do wielu potraw.
TOP POTRAWY, KTÓRYCH TRZEBA SPRÓBOWAĆ W BUŁGARII
- SAŁATKA SZOPSKA: przyrządzana z pokrojonych ogórków, pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem słonego sera sirene i natki pietruszki. Najczęściej podaje się przed daniem głównym w towarzystwie rakiji.
- KEBABCZE: podłużne kotleciki przygotowywane na grillu z mielonego mięsa baraniego, wieprzowego lub wołowego z dodatkiem cebuli, kminu i chili.
- GIUWECZ: odmiana gulaszu z papryką, bakłażanem, fasolą i mięsem, podawana w ceramicznym naczyniu.
- KAWARMA: swoisty gulasz - mięso z cebulą, papryką przygotowywany z dodatkiem czerwonego wina w specjalnym naczyniu.
- TARATOR: tradycyjny bułgarski chłodnik przyrządzany z jogurtu, ogórków, kopru, pokruszonych orzechów i przypraw.
- KIUFTE: siekane mięso przyprawione solą, pieprzem, cebulą, natką pietruszki i kminem rzymskim, które wyrabia się z odrobiną wody lub piwa, formuje w kuleczki i smaży się na grillu.
- CZORBA: gęsta i bardzo pikantna zupa fasolowa (bob czorba) lub z soczewicy (leszta czorba) z pomidorami, cebulą, marchewką i dodatkiem mięty lub młodych pokrzyw.
- BANICA: ciasto z mąki pszennej i oleju, przekładane jest białym serem i pieczone w piecu. Zamiast sera nadziewa się je także szpinakiem, grzybami, mięsem lub dynią czy jabłkami.
MAŁE CO NIE CO!
Choć w bułgarskich deserach znajdziemy wpływy tureckie - króluje bakława (ciasto filo przekładane orzechami w słodkim syropie) czy tułumbi (smażone ciasto, które marynuje się w syropie), znajdziemy tu też wiele narodowych słodkości. Najpopularniejsze to: krem karameł czyli deser z mleka, cukru, jaj, cynamonu i wanilii oraz tikvenik z ciasta filo nadziewanego orzechami, cynamonem, miodem i masą dyniową. Warto spróbować także kozunka czyli słodkiego, drożdżowego chlebka pieczony w formie warkocza z dodatkiem orzechów, maku, migdałów i rodzynek.
ORIENTACYJNE CENY
W popularnych regionach turystycznych w sezonie letnim ceny mogą być nieco wyższe.
- Leżaki i parasole: 16 BGN / zestaw (2 leżaki + parasol)
- Woda 2 litry: 1,50 BGN
- Pizza 1/4: 2,50 BGN
- Podstawowe menu: 5-6 BGN
- Kawa: 2 BGN
- Coca-Cola 2 litry: 2.50 BGN
- Sałatka: 4-7 BGN
- Kanapka: 4 BGN
- Gyros: 4 BGN
- Półmisek ryb: od 5 do 25 BGN (w tawernie lub restauracji)
- Wino w restauracji (butelka 750 ml): od 15 do 25 BGN
- Piwo w restauracji: ok 2-4 BGN
- Ouzo w restauracji: 3 BGN
- Piwo w sklepie: 0,80 BGN
- Butelka Ouzo w sklepie: 0,5 - 7 BGN
- Lody: 0,5 - 3 BGN
- Krem do opalania: 10 BGN
- Pieluszki: 30-40 BGN (opakowanie 40/szt)
- Chleb: 1,50 BGN
- Okulary przeciwsłoneczne: 10 BGN
W PIGUŁCE
- Powierzchnia kraju
- 110 994 km2
- Ludność
- ok. 7,3 miliona
- Stolica
- Sofia
- Język
- bułgarski
- ok 1:30
- +1 h
- 220 V
Prognoza tygodniowa
- piątek, Pt 02. 05. 2025
9°C
- sobota, Sb 03. 05. 2025
18°C
- niedziela, Nd 04. 05. 2025
17°C
- poniedziałek, Pn 05. 05. 2025
25°C
- wtorek, Wt 06. 05. 2025
26°C
W PIGUŁCE
- Powierzchnia kraju
- 110 994 km2
- Ludność
- ok. 7,3 miliona
- Stolica
- Sofia
- Język
- bułgarski
- ok 1:30
- +1 h
- 220 V
Prognoza tygodniowa
- piątek, Pt 02. 05. 2025
9°C
- sobota, Sb 03. 05. 2025
18°C
- niedziela, Nd 04. 05. 2025
17°C
- poniedziałek, Pn 05. 05. 2025
25°C
- wtorek, Wt 06. 05. 2025
26°C