Samos

Odkryj Samos, najbardziej zieloną z wysp greckich. To doskonałe miejsce na wakacje dla tych, którzy marzą o relaksie wśród natury w typowo greckim klimacie! Sprawdź nasze wyselekcjonowane hotele.
Wszystko o Samos

Grecja - Samos

8 dni od1 291 

Wakacje na Samos - wszystko co musisz wiedzieć

Samos przyciąga coraz więcej turystów. Wyspa słynie z uprawy winorośli. Lokalne wino muszkatowe zdobyło nawet wiele nagród krajowych i międzynarodowych. Stolica Samos położona jest w pięknej zatoce i jest jednocześnie największym portem. Samos, miejsce narodzin matematyka Pitagorasa, to jedna z najbardziej zielonych wysp na Morzu Egejskim.

Mapa Samos

🌟 SAMOS

Samos, jedna z najpiękniejszych wysp greckich leży na Morzu Egejskim u wybrzeży Azji Mniejszej, zaledwie 70 km od tureckiego wybrzeża. Krótki rejs przez cieśninę Mykali dzieli ją od słynnego Kusadasi. Wyspa jest niewielka, ale ma w sobie wszystko co niezbędne do relaksujących wakacji: piękne plaże nad krystalicznym morzem, malownicze góry, komfortowe hotele a nawet... własne, pyszne wino! Samos uznawana jest za najbardziej zielony zakątek Grecji. Jej ogromnym atutem jest wszechobecna zieleń winnic, gajów oliwnych i lasów. Choć doskonałe warunki wypoczynkowe przyciągają tu coraz więcej turystów, wyspa zdołała zachować swój naturalny urok. Nie ma tu tłumów, życie płynie spokojniej a „nieśpieszni” mieszkańcy zachęcają do odpoczynku w rytmie „slow”.

Wizytówką Samos jest także bogata historia mająca swoje odzwierciedlenie w unikalnych zabytkach i wielu ciekawych zakątkach. Na przestrzeni wieków wyspa pełniła rolę ważnego ośrodka rozwoju różnych dziedzin nauki i sztuki: literatury, architektury czy rzeźbiarsta. Śródziemnomorski klimat, pyszna kuchnia, bardzo dobra, umiejętnie wkomponowana w otoczenie baza hotelowa a także typowo grecka atmosfera i luz to atuty świadczące unikalności tej pięknej wyspy.

☀️ KLIMAT

Łagodny, śródziemnomorski klimat panujący na Samos sprzyja wypoczynkowi prawie przez cały rok. Sezon kąpielowy rozpoczyna się tutaj w maju, a kończy dopiero w październiku. Zima na wyspie jest dosyć ciepła, choć często deszczowa, ze średnią temperaturą ok. 15°C. Lato jest praktycznie bez opadów a termometr regularnie przesuwa się powyżej 30°C, choć upał jest dość łatwo tolerowany przez orzeźwiającą, morską bryzę, która nieustannie wieje od morza. W lipcu i sierpniu, które są tu najcieplejszymi miesiącami, występuje też typowy północno-wschodni wiatr, znany jako meltémi. Na obszarach górskich jest znacznie chłodniej, co sprzyja pieszym wędrówkom czy jeździe na rowerach. Bardzo przyjemnymi miesiącami pod względem pogody są czerwiec, wrzesień i październik, kiedy możemy liczyć tu na ciepłe morze, słońce i temperatury na poziomie ok. 24 st. C, ale bez upałów.

🏨 PODATEK TURYSTYCZNY

W Grecji obowiązuje podatek turystyczny, pobierany jednorazowo podczas zameldowania w hotelu. Jego wysokość uzależniona jest od standardu obiektuSprawdź szczegóły

🍽️ KALI OREXI - SMACZNEGO!

Kuchnia grecka

Biesiadowanie jest sztuką a Grecy nauczyli się jej od bogów. W końcu sam Zeus wydawał uczty, które były rozkoszą dla ciała i duszy. O greckiej kuchni mówi się, że jest „najzdrowsza, najprostsza i najsmaczniejsza”. Jej tajemnica tkwi w jakości produktów i… w słońcu!
Podstawą greckiej kuchni, tej prawdziwej, tradycyjnej są warzywa, owoce, sery, jogurty i oczywiście zioła. Posiłki przygotowywane są ze świeżych warzyw takich jak bakłażan, oliwki, sałata, cukinia, papryka, cebula czy fasola. Choć grecka kuchnia sięga tradycją czasów starożytnych, tradycja ucztowania przetrwała, co można poczuć podczas wakacji. Tawerna to nie forma a treść a jedzenie jest w Grecji czynnością społeczną - rzadko można zobaczyć samotnego Greka przy posiłku.

Śniadanie to często czarna kawa i coś małego słodkiego. Około południa małe co nieco najczęściej w postaci sałatki, pieczywa z oliwą i wina. Za to kolacja, która zaczyna się tu około 20-stej to prawdziwa uczta smaków w dużym gronie. Na środek stołu wjeżdżają na początku meze „mezedes” czyli mnóstwo maleńkich starterów jak rozmaite pasty np.: „melitzanosalata”, czyli pasta z bakłażanów, „tirokafteri” - pasta z fety z zielonymi papryczkami, lekko pikantna, czy „taramasalata” - pasta z ikry dorsza roztarta z jogurtem, oliwą i cytryną. Obowiązowo są też tzatziki czyli jogurt z ogórkiem i czosnkiem. Wśród mezedes nie może zabraknąć też oliwek i serów. Najczęściej jest to feta – wkłada się ją do pieca na 30 minut, polewa oliwą - genialne! Muszą być też dolmadakia - małe zawijaski z liści winogron, w środku ryż. W daniach głównych obficie wykorzystywane są owoce morza oraz ryby. Popularnymi potrawami w kuchni greckiej są także placki z cukinii, krem z soczewicy, faszerowane papryki oraz zapiekane warzywna z sosem beszamelowym.

Grecy wierzą, że słodycze przynoszą szczęście, więc ich desery są naprawdę słodkie! Najpopularniejszy z nich to baklava zrobiona z popularnego ciasta filo z orzechami, cynamonem i miodem. Desery przyrządza się także często z dodatkiem pomarańczy, na przykład Kéik portokáli z sokiem pomarańczowym i korzennymi przyprawami. Nie sposób także wyobrazić sobie lata w Grecji bez mrożonej kawy frappé!

Kuchnia grecka

WINO Z SAMOS

Już Hipokrates i Galen wspominali w swoich pismach o wybornym winie z Samos. Produkcja tego słynnego na całym świecie trunku sięga czasów starożytnych. Na wyspie uprawia się soczyste winogrona z gatunku muscat, zwane tu jako „moschato aspro” lub „moschoudi” charakteryzujące się bogatym i unikalnym aromatem. Czuć w nim zapach kwiatów pomarańczy i owoców cytryny, a w smaku słodycz miodu, nuty herbaty, orzechów i wanili.
Dla „wymagających” winogron muscat klimat śródziemnomorski i duże wysokości winnic w górach Ambelos („ampelos” z greckiego: winnica) okazały się być doskonałe. Zbiór odbywa się od początku sierpnia do końca września. Owoce są suszone na kilka dni przed produkcją wina, co pozwala wydobyć z nich unikalną słodycz. Od 1934 r. działa na Samos Związek Spółdzielni Winiarskich (EOSS). W Malagari obok olbrzymiej winnicy i jego siedziby znajduje się Muzeum Samos Wine, które warto odwiedzić. Dużą przyjemnością będzie też wizyta w jednej z lokalnych winiarni.

POZNAJ SMAKI KUCHNI GRECKIEJ NA SAMOS!

Kuchnia grecka

  • OLIWKI I OLIWA: gaje oliwne były obecne w Grecji już w IV w p.n.e., nie należy zatem dziwić się, że w tamtejszej kulturze zajmują szczególne miejsce. Warto przywieźć z Samos zarówno pyszne oliwki, jak i samą oliwę, którą najlepiej zakupić w lokalnych fabrykach.
  • SERY: smażone, grillowane, polane oliwą z oliwek czy miodem... bez względu na formę, ten smak nas nie zawiedzie! Greckie sery wyrabiane są przeważnie z mleka owczego z dodatkiem koziego. Ten najsłynniejszy w Grecji to oczywiście feta - oryginalna wytwarzana jest z mleka owczego (lub z domieszką mleka koziego nieprzekraczającą 30 %).
  • SAŁATKA GRECKA: w słynnej sałatce greckiej zwanej w swojej ojczyźnie „sałatką wiejską” nie ma żadnej sałaty. Są pomidory, ogórki, papryka, cebula. Do tego oliwa, plaster fety, oliwki, zioła, najczęściej suszone oregano i sól. Obok stoi oliwa i ocet winny, każdy sobie na talerzu doprawia sam.
  • TZATZIKI: myślisz Grecja - mówisz tzatziki! To najsłynniejsze greckie meze albo dodatek do dań, który sprawdza się do wszystkiego. Grecki, gęsty jogurt, chrupiące zielone ogórki, czosnek, odrobina soku z cytryny i koniecznie oliwa z lokalnych oliwek, szczypta przypraw - sól, pieprz, czasami koperek, tymianek lub mięta.
  • MOUSSAKA: nie sposób wyobrazić sobie pobytu z Grecji bez moussaki. Ta tradycyjna, przygotowywana jest z bakłażanem, ziemniakami, mięsem i sosem beszamelowym z mnóstwem dobrego greckiego sera i zapiekana w piecu.
  • SOUVLAKI: to kawałki mięsa z kurczaka lub wieprzowego nadziewane na szaszłyk. Przed wylądowaniem na grillu są moczone w oliwie z cytryną i przyprawami tj.: morska sól, pieprz, oregano. Najlepiej smakują serwowane z cytryną lub z tzatzikami. Mogą być również podawane w placku pita jako pita-souvlaki w towarzystwie pomidora, ogórka i cebuli.
  • RYBY I OWOCE MORZA: wybór świeżych ryb i owoców morza może przyprawić tu o zawrót głowy! Co powiecie na kałamarnice, które jeszcze tego dnia o poranku były w sieciach rybackich - smażone, z grilla, w krążkach lub w całości nadziewane różnymi składnikami albo na grillowane ośmiornice, których charakterystyczny dymny zapach unoszący się w powietrzu przyjemnie pobudza kubki smakowe? Do innych lokalnych specjałów należą grillowane louvraki czyli okoń morski, dorsz, sardynki i sardele, makrele oraz inne lokalne ryby.
  • MIÓD: Samos szczyci się wielowiekowymi tradycjami pszczelarskimi a tutejsze miody są naturalne, pachnące i po prostu pyszne! Liczba ich gatunków na pewno nie pomaga w wyborze. Polecamy bogaty w minerały miód tymiankowy, z którego słynie wyspa. Równie dobry jest sosnowy czy wrzosowy.
  • SŁODKOŚCI: Grecy wierzą, że słodycze przynoszą szczęście, więc greckie desery są naprawdę słodkie! Te najsłynniejsze to loukoumades czyli greckie pączki, baklava - najbardziej znany słodki przysmak Grecji, galaktoboureko pączuszki z cienkiego ciasta filo z delikatnym, kremowym nadzieniem zbliżonym do budyniu i oblane cukrowo-miodowym syropem i bourekakia - ręcznie robione ciasto filo z cynamonem nadziewane słodką dynią i serem feta. Nie sposób także wyobrazić sobie lata w Grecji bez mrożonej kawy frappé czy lodów figowych.

Warunki wjazdowe

Paszport

Obywatele Polski mogą podróżować do krajów Unii Europejskiej na podstawie ważnego paszportu lub dowodu tożsamości.

Samos w liczbach

  • ok. 2h 45 min
    Warszawa - Samos
  • +1 h
  • 220 V

Odległość od lotniska

Samos - stolica
17 km
Karlovasi
36 km
Kokkari
16 km
Kampos/Vatsalakia
22 km
Pythagorion
3 km

Prognoza tygodniowa

  • CLEAR30°C
    poniedziałek, Pn 30. 06. 2025
  • CLEAR30°C
    wtorek, Wt 01. 07. 2025
  • CLEAR30°C
    środa, Śr 02. 07. 2025
  • CLEAR29°C
    czwartek, Cz 03. 07. 2025
  • CLEAR30°C
    piątek, Pt 04. 07. 2025

Źródło: https://www.worldweatheronline.com/

Warunki wjazdowe

Paszport

Obywatele Polski mogą podróżować do krajów Unii Europejskiej na podstawie ważnego paszportu lub dowodu tożsamości.

Samos w liczbach

  • ok. 2h 45 min
    Warszawa - Samos
  • +1 h
  • 220 V

Odległość od lotniska

Samos - stolica
17 km
Karlovasi
36 km
Kokkari
16 km
Kampos/Vatsalakia
22 km
Pythagorion
3 km

Prognoza tygodniowa

  • CLEAR30°C
    poniedziałek, Pn 30. 06. 2025
  • CLEAR30°C
    wtorek, Wt 01. 07. 2025
  • CLEAR30°C
    środa, Śr 02. 07. 2025
  • CLEAR29°C
    czwartek, Cz 03. 07. 2025
  • CLEAR30°C
    piątek, Pt 04. 07. 2025

Źródło: https://www.worldweatheronline.com/