Centrum prasowe

Tutaj będziemy Państwu regularnie prezentować najnowsze informacje dotyczące naszej spółki - aktualne informacje prasowe i ogłoszenia oficjalne.

Jeżeli masz pytanie do centrum prasowego, chętnie na nie odpowiemy.

NOWE WYTYCZNE DLA PRZYLATUJĄCYCH DO POLSKI

W związku z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 29 marca 2021 r. od 30.03.2021 weszły w życie nowe przepisy dotyczące warunków kwarantanny obowiązujących po przekroczeniu granicy Polski. TREŚĆ ROZPORZĄDZENIA Obowiązkowi odbycia 10-dniowej kwarantanny, która zacznie się „od dnia następującego po przekroczeniu tej granicy”, podlegać będą wszyscy podróżni (poza wyjątkami wymienionymi w rozporządzeniach wcześniejszych) wjeżdżający lub wchodzący do Polski. Obowiązkowa kwarantanna po przylocie do Polski z krajów strefy Schengen i Non-Schengen nie dotyczy osób, które:

• Przyjęły dwie dawki szczepionki przeciwko COVID-19 dopuszczonej przez Unię Europejską i dysponują zaświadczeniem o wykonaniu szczepienia ochronnego
  • Są ozdrowieńcami, czyli osobami, które w ciągu ostatnich 6 miesięcy były poddane izolacji, izolacji w warunkach domowych lub hospitalizacji z powodu zakażenia koronawirusem.

Więcej informacji: COVID-19 AKTUALNE INFORMACJE DLA PODRÓŻNYCH - Aktualności - Komenda Główna Straży Granicznej (strazgraniczna.pl)

Przyloty spoza Schengen (np. z Egiptu, Tunezji, Turcji):

• osoby przylatujące spoza strefy Schengen podlegają obowiązkowej kontroli Straży Granicznej, podczas której są zobowiązane do podania funkcjonariuszowi wszelkich danych niezbędnych do nałożenia obowiązku odbycia kwarantanny – adres zamieszkania lub miejsce pobytu oraz numer telefonu kontaktowego, niezależnie od tego czy posiadają negatywny wynik testu wykonanego przed przekroczeniem granicy.

Przyloty z Schengen:

• osoby przylatujące przylatujące ze strefy Schengen są zwolnienione z obowiązkowej kwarantanny, jeśli posiadają negatywny wynik testu na Covid-19 (PCR lub antygenowy) w języku polskim lub angielskim, wykonany w ciągu 48 godzin przed przekroczeniem granicy i okażą jego wynik na żądanie funkcjonariusza Straży Granicznej. W przypadku braku kontroli należy skontaktować się z sanepidem, aby kwarantanna została zniesiona.
Z kwarantanny zwalnia negatywny wynik testu na Covid-19 (PCR lub antygenowy) wykonanego po przekroczeniu granicy w okresie 48 godzin. Obowiązek odbycia kwarantanny uznaje się zrealizowany z chwilą gdy laboratorium wykonujące test wprowadzi ten wynik do systemu informatycznego państwowej inspekcji sanitarnej. Zorganizowanie oraz koszt testu są po stronie podróżujących.

Szczegółowe informacje na temat aktualnie obowiązujących przepisów wjazdowych, w związku z obecną sytuacją epidemiologiczną, można znaleźć na stronie: www.gov.pl/web/dyplomacja/informacje-dla-podrozujacych lub Re-open EU (europa.eu)

TESTY NA LOTNISKU:

WARSZAWA (lotnisko Chopina)

1. Punkt pobrań - hala odbioru bagażu przy taśmie nr 7.

• czynny: codziennie
  • godziny otwarcia: od 6:30 do ostatniego planowego przylotu (do około godziny 24:00).
  • czas oczekiwania: około 20 minut
  • wynik medyczny: wydany w formie papierowej w języku angielskim
  • koszt: 200 PLN
  • FORMULARZ REJESTRACJI - PDF

2. Punkt pobrań - hala odbioru bagażu przy taśmie nr 1

• czynny: codziennie
  • godziny otwarcia: w godzinach planowych przylotów Schengen (od około 6:00 do około 24:00).
  • czas oczekiwania: około 20 minut
  • wynik medyczny: wydawany w języku polskim
  • koszt: 170 PLN (płatność tylko kartą)
  • FORMULARZ REJESTRACJI - WERSJA PL i WERSJA ENG

3. Punkt pobrań - parking przed hotelem Courtyard by Marriott (operator: CSK MSWIA)

• rodzaj testu: szybki test antygenowy- koszt 200 zł lub PCR - koszt 500 zł
  • FORMULARZ REJESTRACJI - PDF
KATOWICE (lotnisko Pyrzowice)

Punkt pobrań - przed terminalem pasażerskim C (na prawo od wyjścia z budynku (zobacz na mapie). Przygotowanych jest 6 stanowisk kontenerowych - w tym jedno tylko dla rodzin z dziećmi i dla osób wylatujących z Pyrzowic.

Badania wykonuje laboratorium Lab-Med

• przeznaczenie: pasażerowie Schengen i Non Schengen
  • czynny: funkcjonuje w godzinach przylotów
  • czas oczekiwania: około 20 minut od pobrania materiału